На Лазаровден в Столетово: две групи лазарки обиколиха цялото село

За поредна година в карловското село Столетово традиционният ритуал Лазаруване бе изпълнен както подобава – две групи лазарки обиколиха цялото село, като обиколката им започна в ранното съботно утро и приключи по обяд.

От миналото та до днес нагиздени моми пеят и играят, като посещават всеки дом в селото. В техните песни се възпява и благославя трудът на работливите стопани, новородените, ергените, момите и възрастните. Стопаните, от своя страна, даряваха лазарките с яйца, пари и лакомства. Това е обичаят Лазаруване, изпълняван от малки и големи моми – столетовки.

По традиция Лазаровден се отбелязва на осмия ден преди Великден, тази година това бе 24 април. Празникът попада във Великденския празничен цикъл, който отбелязва прехода между зимата и пролетта.

Поради въведените ограничения във връзка с коронавируса миналата година лазарките не обикаляха в селото. За да запазят традицията, макар и под друга форма, тогава по инициатива на столетовското читалище и активно участие от страна на местната общност бе проведена благородната кампания „Заедно за един светъл Великден“.

Виж албума: „Лазаровден в с. Столетово 2021

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s