Читалището в Столетово партньор в проект по програма „Европа като общност на гражданите“

РАВНИРаботим активно заедно, винаги, независимо откъде сме и какви сме“ е проект, насочен към решаване на проблема с ниското самочувствие на учениците, посещаващи училището в карловското село Ведраре. Катя Алексиева-Стойнова – председател на СНЦ „Млади, активни, креативни“ с. Куртово и Любомир Петров – секретар на НЧ „Христо Ботев – 1928 г.“ с. Столетово обединяват усилията си, за да работят за повишаване увереността и уменията на учениците от малките населени места.

Като проблем на местно ниво, представителите на двете организации идентифицират липсата на увереност в собствените знания и умения на учениците, посещаващи учебно заведение в малко населено място (село), спрямо техните връстници в общинския център. Фактор с ключово значение за засилване липсата на увереност у децата се явява и етническата принадлежност на по-голямата част от посещаващите учебното заведение.

За преодоляване на стереотипите и минимизиране влиянието на фактора местоживеене и местообучение, групи от ученици между 10 и 11 години  от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с. Ведраре и техни връстници от СУ „Васил Левски“ гр. Карлово ще бъдат включени в няколко общностни дейности. В дейностите по проекта се открояват различни интересни образователни занимания и игри – разработване на презентации за родните им места, провеждане на образователна игра „Лов на съкровища“, провеждане на открит урок  с децата в къща музей „Васил Левски“ гр. Карлово и други. Преди да стартират дейности по проекта, насочени пряко към децата, представители на двете организации ще проведат срещи с училищните ръководства на двете училища, както и беседа на тема междукултурно многообразие и толерантност с групите деца, които ще се включат в проекта.

С планираните дейностите по проекта се цели повишаване на междукултурния диалог и изграждането на умения и компетенции за екипна работа. Проектът „РАВНИ“ има за цел да мотивира децата да бъдат по-уверени във възможностите си, независимо откъде са и какви са, доказвайки им, че могат да работят активно заедно. Първите дейности по проекта предстои да бъдат реализирани наесен, а за осъществяването им двете организации ще получат общо финансиране в размер на 2700 лв.

Програмата, в рамките на която се реализира проекта, е „Европа като общност на гражданите“ – инициатива на фондация „Софийска платформа“ и базираната в Берлин неправителствена организация MitOst e.V., с подкрепата на фондация „Меркатор”. Същата е със срок на изпълнение между 01.08.2019 г. и 31.12.2022 г. Преди да предадат своето проектопредложение за решаване на проблем на местно ниво, представителите на двете организации преминаха обучение с продължителност 71 академични часа в 5 тематични модула: гражданско образование; гражданско участие; коалиции, общности, заинтересовани страни; проектно базирана работа, комуникации.

За актуалните дейности по проекта ще ви информираме тук, във фейсбук страниците на двете организации (тук и тук), както и на официалния уебсайт на СНЦ „Млади, активни, креативни“.

Повече за програмата и дейностите на Фондация „Софийска платформа“ можете да научите на официалния им сайт.

3 коментара към “Читалището в Столетово партньор в проект по програма „Европа като общност на гражданите“”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s