доброволци водопровод

Доброволци от Столетово и Кърнаре се включиха в акция за справяне с проблема с лятното безводие в двете села

В изграждането на трето водохващане в Балкана се включиха десетки доброволци от Столетово и Кърнаре. С акцията се цели да се напълни водоемът над Кърнаре, откъдето се снабдяват с вода двете карловски села. Инициативата е на кмета на Кърнаре Боньо Бонев, към която се присъедини и кметът на Столетово Мирослав Колев. На призива на градоначалниците се отзоваха мъже от двете села, като акцията стартира в неделя – 14.06.2020 г. в 8,30 ч.

Проблемът с безводието става осезаем през 2015 година, когато вследствие на унищожителни порои скална маса се свлича и унищожава и без това амортизираните жлезни тръби, използвани за водохващане. Тогава представители на дружеството ВиК обяснили, че възстановяването на водопреносната мрежа възлиза на около 2 млн. лв., а предвид факта колко труднодостъпна е тази местност – надали някой ще се заема с това. Това става ясно от публикация на в. „Марица“ от 10.06.2020 г.

Още преди година и половина кметът на Кърнаре инициирал изграждането на нови водохващания в Стара планина, тогава също се включили доброволци и от пряко засегнатото Столетово. Тръбите, използвани за изграждане на водопреносната мрежа, са дълги по 100 м, а пренасянето им на ръце налага рязането им на части от по 33 м за по-лесно пренасяне през скалистата местност. Една тръба се носи от 10 човека, а след полагането им се захващат със скоби. Сред доброволците бил и работникът на ВиК Иван Даскалов от Кърнаре. Той  направил всички връзки на тръбите и давал указания как да ги прикрепят  към скалите. Без неговата професионална помощ нямаше да се справим, категорични са кметовете Боньо Бонев и Мирослав Колев, цитирани от „Марица“.

Проблемът с безводието не е от липса на вода в Балкана, а от свободното и изтичане, добавя още Бонев пред „Марица“- с третото водохващане водоемът ще се пълни и жителите на Кърнаре и Столетово  ще има достатъчно вода за пиене и битови нужди.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s