Активност по време на пандемия: Мирослав Колев разказва как ситуацията с Covid-19 повлия върху планираните дейности в селото

Разговаряме с кмета на с. Столетово – Мирослав Колев, по повод ситуацията с разпространението на Covid-19. Какви дейности е планирала местната управа, какво се случи с въвеждането на извънредното положение и как Колев вижда изхода от тази ситуация? Ето какво сподели:

Здравейте, г-н Колев, намираме се в наистина сложна ситуация, която засяга всички области на живота. Как жителите на Столетово приемат извънредното положение, спазват ли се въведените мерки, какви са вашите наблюдения?

Здравейте! Някои са силно притеснени от обстановката, но има и хора, които по-скоро не вярват на националните медии, постоянно тръбящи апокалиптични новини за коронавируса. Бих казал, че мерките се спазват сравнително стриктно, няма деца и родители в детските паркове. Хората пазаруват и се прибират в домовете си, ходят на работа. Имахме завърнали се хора от чужбина, които спазват стриктно карантината, за някои от тях тя вече отпадна. Смея да твърдя, че обстановката е спокойна.

Споделете какво планирахте да се случи в селото и каква част от дейностите се наложи да „замразите“ след въвеждането на извънредното положение?

След участието на самодейците при читалището във фестивала „Московска масленица“ в Русия и заряда, който получихме от положителните емоции там, се завърнахме обнадеждени и с нови идеи, които да реализираме. Предвид бързо настъпилите промени обаче, рязко се промениха предначертаните ни планове за инициативи и задачи, които искахме да изпълним.

Първото нещо, което трябваше да се случи още през ранна пролет, е да бъде проведено общоселско събрание в салона на читалището. На него щяха да бъдат обсъдени важни въпроси, касаещи местната общност, също така исках да запозная жителите на Столетово с бюджета, с който разполага Кметството тази година. Това събрание сега се наложи да отменим, но ще го проведем, когато ситуацията позволява. При предварителни разговори с отделни кръгове от общността коментирахме лошата инфраструктура във всяка една от улиците, както и идеите и възможностите по какъв начин възможно най-ефективно да се справим с този проблем. На всички ни е ясно, че предвидените средства в бюджета са крайно недостатъчни. Като кмет съм отворен към предложенията на местните, всеки, който би искал да даде предложение, да идентифицира проблем и пр. дейности, при които мога да съдействам – насреща съм.

А каква част от заплануваните дейности успяхте да реализирате, дори и в условията на пандемия?

Благодаря за този въпрос! Смело мога да заявя и да благодаря на екипа на читалището за упоритостта, ентусиазма и енергията, които вложиха в реализацията на няколко нелеки инициативи в рамките само на месец-два. Въпреки епидемичната обстановка, дейностите, които бяхме замислили, ги реализирахме под друга форма, тъй като трябваше да се съобразим с изискванията на здравните и местни власти.  Като председател на читалищното настоятелство съм горд от случилото се, очарован съм от младите и активни служители, които търсят иновативни методи за работа.

От началото на март в библиотеката кипеше усилен труд, служителите подготвяха различни великденски артикули за планувания великденски базар. Тогава още не беше обявено извънредното положение, затова до последно се надявахме, че ще успеем да го реализираме на място в библиотеката. Предвид забраните, които бяха наложени, базара проведохме онлайн и при строги санитарно-хигиенни правила. Можем да се похвалим, че реализирахме първия онлайн великденски базар, при това със засилен интерес и с голям успех. Общностната кауза на проведения базар е създаване на място за отдих в центъра, сега предстои работата по него. Ще информираме за него своевременно. Със средствата от великденския базар ще  бъде осъществена и още една дейност – смятаме да изградим арка с рози по калдъръмената пътечка към стария Кьошк.

Другата благородна кампания, което стартирахме, бе насочена към самотни възрастни хора от селото, за които бяха подготвени пакети с великденски яйца, козунак и консервни храни. Тъй като лазарската група нямаше как да обиколи домовете на столетовци, както по традиция, с читалищния екип решихме да организираме дарителска кампания. Нарекохме я „Да продължим традицията на Лазаровден – заедно за един светъл Великден“. Хората дариха яйца и пари. Тук е мястото да благодаря на всички съпричастни жители, и не само, за оказаната подкрепа, на фирма „Елит Консерв 33“ и Симеон Рангелов – наш съгражданин, които спомогнаха за успешното провеждане на кампанията.

Във връзка с 2 април – Международния ден на детската книга, аз и представители на читалището четохме детски книжки онлайн на живо от детския кът на библиотеката. Мисля, че се получи добре, получихме много позитивни отзиви. Заедно доказахме, че въпреки пандемията, използвайки съвременните дигитални ресурси, успяхме да отбележим празника без събирания на деца.

Как би продължил животът след отшумяването на вируса и след като мерките паднат?

Мисля, че за никого няма да е лесно, предвид факта, че много от фирмите срещат затруднения в работата си, което налага и съкращаването на работна ръка. Силно се надявам, че след падането на забраните животът, макар претърпял сътресения, ще продължи постарому. Хубавото е, че хората, които живеем на село, с труда си можем да произведем зеленчуци в двора, за да осигурим своята прехрана. Столетовци са трудолюбиви и аз мисля, че  хората няма да умрат от глад, а по-скоро се натоварват допълнително от това, което постоянно се говори в медиите – статистики за броя на заболеваемостта, смъртността и пр. Да, има епидемия, разболяват се и умират хора, но никой не казва колко хора по принцип умират в България, поради други причини. Смятам, че медиите преекспонират със ситуацията, но все пак апелирам да бъдем отговорни.

Какво ще пожелаете на читателите – наши съграждани?

Пожелавам на всички здраве, сили, оптимизъм и творчество във всяка една област на живота, който ни заобикаля. Всичко ще се оправи! Благодаря!

Изглед към площада в Столетово|28.04.20 г.

Интервюто взе Любомир Петров. Материалът е част от брой 3 – април 2020 на ИБ „Столетово днес“. който предстои да излезе тази седмица.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s